Linterna Mágica

Разгледайте наличните преводи на тази страница Разгледайте съдържанието Разгледайте първият раздел

Дарения за бъдещи версии

В момента Linterna Mágica не се разработва. Прочетете повече за бъдещите версии.

Други преводи на тази страница: English

Какво е Linterna Mágica?

Какво е Linterna Mágica?

Linterna Mágica чуйте
										    произношението е „малък“ (поне започна като такъв) скрипт, написан на езика JavaScript за разширението Greasemonkey. Задачата му е да претърсва уеб страници за флаш обекти с връзки към видео клипове. След това ги заменя с <object> елемент, който може да се обработва от приставка за видео клипове. Програмата носи името на старинен прожекционен апарат – Laterna Magica. Оказа се, че вече има проект с такова име и се наложи да се използва испанският превод.

Защо съществува?

Краткият отговор – имах свободно време и ми беше любопитно дали ще се получи.

По-дългият – приставките за флаш Gnash и Swfdec са свободен софтуер, но те не работят добре с флаш обектите за изпълнение на видео клипове на всяка уеб страница. Към това трябва да се добави и:

 • Дори със свободни приставки, се изпълнява собственически софтуер под формата на ActionScript
 • Дори свободните приставки използват прекалено много ресурси
 • Флаш е собственическа (не е общодостъпна) технология
 • Флаш не е уеб стандарт
 • По-голямата част от флаш обектите в една страница съдържат безполезни данни

Изпълнението на видео клипове в браузър е технически възможно, след появата на елемента <object> (около 1999 г.; може би дори преди това?!). За да гледа видео клип в браузър, човек винаги има нужда от приставка (HTML5 малко променя това). Защо това трябва да е приставка за флаш?

През по-голямата част от времето Gnash и Swfdec не са инсталирани на компютъра ми. Не ме вълнува флаш освен в редки случаи заради видео клипове. Изморих се да използвам скриптове написани на Bash/Perl/Python… за да изтеглям клипове и след това да ги гледам. Появи се Linterna Mágica.

Кои са авторите на Linterna Mágica?

Първоначално хрумване и програмиране:
Ивайло Вълков <ivaylo@e-valkov.org>
Дизайн:
Антон Кацаров <anton@katsarov.org>

Кампания за групово финансиране 03.2014

Тъй като имаше въпроси относно кампанията, целта и защо е по-този начин, решихме да добавим отговорите, и обяснението тук.

Кампанията?

Стартирахме кампания за групово финансиране (crowd funding) чрез тениски, която ще подпомогне разработването на Linterna Mágica и ще спомогне да се разчуе за съществуването ѝ.

Целта на кампанията е да се направят поне двадесет (20) поръчки, за да бъде кампанията успешна и тениските да бъдат изработени и доставени. Крайният срок е 20ти март.

Ако кампанията е успешна, всеки поръчал тениска ще я получи. Парите от кампанията ще бъдат разделени между мен (разработчикът), Антон (дизайнерът) и уеб страницата за организиране на кампанията. Ако необходимата минимална бройка поръчки (20) не се достигне, кампанията пропада, хората си получават обратно парите и това е всичко.

Защо избрахме този непряк подход за дарения?

Преките начини винаги са били на уеб страницата, но даренията за Linterna Mágica са редки. Имахме едно голямо дарение от ThinkPenguin (Крис, отново благодаря!) преди няколко години. Няколко човека са правили дарения през годините (вие си знаете, благодаря!). Миналата година направихме проучване, в което пожелаха да участват малко хора. То показа, че имаме проблем в областта на даренията.

Кампанията не ни струва нищо… е освен, че прекарах една нощ с 4 часа сън, но все пак. :) Посланието на самите тениски може да достигне до хора (извън мрежата), до които ние не можем, защото вървим по различни пътища в Интернет. И тъй, като даренията за проекта са редки, решихме да опитаме този по-динамичен подход с допълнителна изгода за онези, които се колебаят дали да ни подкрепят финансово.

Бих се радвал, ако хората правеха повече дарения, защото щях да имам повече време да работя върху проекта, a те биха получили по-добър софтуер. Работата върху Linterna Mágica не може да се сравни с нищо вършено за работодател. За съжаление мога да работя над Linterna Mágica само в „свободното“ си време. Това е жестоката истина. :)

Резултатът?

Благодарение на потребител на Reddit (вероятно и на Linterna Mágica), достигнахме минимума от 20 поръчки на втория или третия ден от кампанията. Въпреки, че не преминахме минимума кампанията е успешна.

Решихме да използваме парите от кампанията с тениските и свързаните с нея дарения за финансиране на един интересен и вълнуващ нов проект свързан със свободния софтуер. Очаквайте новини по въпроса!

Тениските?

Поддръжка

Поддържани разширения

Linterna Mágica е изпробвана и работи със следните разширения:

Поддържани браузъри

Linterna Mágica е изпробвана и работи със следните браузъри:

 • Epiphany

  Възможно е версиите на Epiphany по-стари от 2.30 да имат проблеми с Greasemonkey.

 • Свободни версии на Firefox

  Версии на Firefox, които са свободен софтуер и поддържат разширението Greasemonkey, би трябвало да работят. Изпробвани са само GNU IceCat, Web Browser/ABrowser и Iceweasel.

 • Midori
 • Iceape/Seamonkey
 • Chromium

Поддържани приставки за видео клипове

Приставки за видео клипове, които поддържат „video/flv“ и „video/mp4“, би трябвало да работят без проблем. Някои приставки предоставят програмен интерфейс, който се използва в Linterna Mágica, за бутони за управление на видео клипа. Тази функционалност изисква промяна на изходния код, ако приставката не e обявена като поддържана. Възможно е да настроите какви бутоните ще използвате – от приставката или от Linterna Mágica.

Linterna Mágica е изпробвана и работи със следните приставки:

 • Totem plugin

  Версии по-стари и равни на 2.30 нямат пълен програмен интерфейс за бутони за управление на клипа. По-новите версии са поправени (#623790, #618929) и би трябвало да работят.

 • VLC plugin
 • gecko-mediaplayer plugin

  Бележка: Имайте предвид, че gecko-mediaplayer зависи от mplayer за изпълнение на видео клипове. Програмата mplayer е свободен софтуер, но може да зарежда и препоръчва кодери, които не са свободен софтуер. Напълно свободната (като в свобода на словото) дистрибуция на GNU/Linux, Trisquel предоставя изчистена версия на mplayer.

 • Xine plugin

Вероятно тези приставки са достъпни във Вашата дистрибуция на GNU/Линукс като пакети.

Можете да тествате приставките на Вашия браузър и инсталацията на Linterna Mágica на страницата за тестване.

Поддържани уеб страници

Linterna Mágica е програмирана по такъв начин, че е възможно да работи (и наистина го прави) със страници, които не са специално тествани и поддържани. Това се постига чрез регулярни изрази, шаблони и прилики между страниците за споделяне и публикуване на видео клипове. Основната идея е да е необходима незначителна промяна в изходния код, за да се поддържа нова страница – промени по регулярен израз, добавяне на адрес, от който да се извлече видео клипа и т.н. Стандартно Linterna Mágica се изпълнява на всяка страница, но е възможно това да не Ви допада. Прочетете документацията за да разберете как да спрете тази функционалност.

Някой от най-популярните страници за споделяне на видео клипове работят с Linterna Mágica:

 • youtube.com
 • vimeo.com
 • metacafe.com
 • dailymotion.com
 • blib.tv
 • video.google.com (video.google.*)
 • vbox7.bg (български)

Съществуват повече от 30 уеб страници, намерени чрез произволни търсения в Интернет, за които е известно, че работят. Уеб страници, които съдържат връзка към видео клипа някъде в документа (HTML или JavaScript), или такава може да бъде извлечена чрез някакъв идентификатор, би трябвало да работят. Ако това не е така, вероятно много лесно могат да се поддържат. Във файла WEBSITES от архива с изходния код на Linterna Mágica, може да видите всички известни работещи страници и по-подробна информация.

Уеб страници, които не се поддържат

Страници, които използват RTMP, за пренос на видео клипа, не се поддържат.

За момента флаш обекти разположени в отдалечени страници не се поддържат. От версия 0.0.9 някои обекти в отдалечени страници биват разпознати. За тях се предоставя връзка към уеб страницата на видео клипа.

Определен браузър, операционна система или приставка за видео клипове не работи с Linterna Mágica. Възможно ли е да бъдат поддържани?

Единствено свободен софтуер ще бъде поддържан. Изрична съвместимост за несвободен софтуер няма да бъде предоставяна. Ако Linterna Mágica работи с несвободни програми, Вие сигурно сте голям „късметлия“. Да, това е сарказъм!

Лиценз

Linterna Mágica е свободен софтуер. Можете да я разпространявате и/или променяте под условията на Общия публичен лиценз на GNU (GNU GPL) – версия 3 на лиценза или по-късна. Можете да прочетете лиценза във файла COPYING от архива с изходния код на Linterna Mágica или на уеб страницата на проекта GNU – https://www.gnu.org/licenses/gpl.html .

Всички поддържани браузъри и приставки се разпространяват като свободен софтуер.

Изтегляния

Стабилни версии

По-стари версии

Версия:
1.22
Дата на публикуване:
03 март 2014
Описание:
 • Поредната версия за отстраняване на грешки в YouTube. (Защото толкова много обичаме YouTube. ;)) Поправена е грешката в засичането на шифрирани ключове във връзките към клиповете в YouTube.
Връзки:
Версия:
1.21
Дата на публикуване:
28 февруари 2014
Описание:
 • Поправени са автоматичното и разбърканото изпълнение списъците за изпълнение на YouTube (ако бутоните на YouTube са налични)
 • Поправено разместване в списъците за изпълнение на YouTube.
Връзки:
Версия:
1.20
Дата на публикуване:
20 февруари 2014
Описание:
 • Поправена поддръжка за Kickstarter.com
 • С цел да се отстранят проблемите във Firefox, за напред Linterna Mágica ще се стартира ръчно с натискане на бутон. Изключения са YouTube, Dailymotion и Vimeo. Можете да добавяте и собствени. Прочетете документацията. (#39111, #41577, #39320).
Връзки:
Версия:
1.10
Дата на публикуване:
25 януари 2014
Описание:
 • От YouTube използват AJAX (заявки на заден план) за придвижването из целя уебсайт. Linterna Mágica преправя придвижването чрез заявки на преден план, за да може да работи.
 • По-бързо зареждане в YouTube – от няколко милисекунди до няколко секунди.
 • Автоматично изпълнение на следващото видео в списъците за изпълнение на YouTube, когато даден клип е недостъпен.
 • Експериментално е добавен код за YouTube, който преправя връзките на видео клиповете да използват https, когато страницата е заявена през https. Това би трябвало да заобиколи съобщенията за смесено съдържание (mixed content) във Firefox. Вижте също bug 39726. (Доклад за грешка № 39726).
 • Добавен е код за еднопосочно преминаване от HTML5 предоставен от уеб страници, към Linterna Mágica. Стандартно всичко се подменя. За да използвате тази функционалност, трябва изрично да я настроите. (Доклад за грешка № 40542).
 • Добавен е кода за изпълнението на клипове без наличие на приставка за флаш във video.repubblica.it. (Доклад за грешка № 40627).
Връзки:
Версия:
1.0
Дата на публикуване:
10 ноември 2013
Описание:
 • Поправена е грешка № 39313 (Доклад за грешка № 39319)
 • Добавена е настройка за формата на клиповете. С нея може да изберете кой формат да се изпълни автоматично (web/h264/mpg4 и т.н). Прегледайте документацията.
 • Добавени са нови възможности за качеството на видеото. Можете да избирате качеството чрез 360p, 480p и .н.
 • Добавене е поддръжка за списъците за изпълнение на YouTube – LM може да изпълния целия списък (в разбъркан и нормален ред).
 • Остранени са проблеми в YouTube.
 • Превключването между HTML5, Flash и Linterna Magica не се поддръжа – занапред просто се подменя възпроизвеждането на страницата.
 • Следният софтуер е официално поддръжан: Scriptish, Tampermonkey, Chromium and Iceape.
 • Отстранен е проблемът с използването на историята на браузъра. Поради тази поправка, кодът за проверка за нови версии изпраща (referrer) страницата, на която се намирате към linternamagica.org. Няма начин да се предотврати. (Доклад за грешка № 38861)
 • Поправена подръжка за Dailymotion (Доклад за грешка № 39564)
 • Показва се предупреждение за страници предлагащи смесено съдържание (mixed content). (Доклад за грешка № 39726)
 • Поправено разместване във Friendica на karl.marx.pm (Доклад за грешка № 39575)
 • Поправена поддръжка за Vimeo (Доклад за грешка № 40442)
 • Показва се грешка за клипове в YouTube, които имат шифрирани ключове. Тези клипове не могат да се изпълнят. (Доклад за грешка № 39402)
 • Добавена е поддръжка за videolectures.net (Доклад за грешка № 38400)
 • Добавена е поддръжка за xhamster (Доклад за грешка № 38837)
Връзки:

Нестабилни версии

Версия:
Ежедневни компилации от Git
Дата на публикуване:
Всеки ден след 00:30 (часови зони EET и EEST)
Описание:
Тези версии се компилират автоматично от Git хранилището и съдържат последните поправки и нововъведения. Публикуват се само потребителските скриптове.
Връзки:

Ежедневните компилации са нестабилни!!! Дори компилациите от стабилното разклонение може да се смятат за нестабилни. Ако е възможно, използвайте стабилна версия от списъка със стабилни версии.

Когато достатъчно грешки бъдат поправени в стабилното разклонение, се издава нова версия за отстраняване на грешки – например 0.0.9-4. Това разклонение е достатъчно стабилно, за да се използва, но ако е възможно, използвайте стабилна версия.

Версията в Git master се разработва активно.

Ако решите да използвате нестабилна версия, е препоръчително да изключите всяка друга инсталирана версия на Linterna Mágica. Ако версията на разширението Greasemonkey или реализацията за потребителски скриптове на браузъра не позволяват изключване на скриптове, премахнете инсталираната версия на Linterna Mágica. Нестабилните версии не проверяват за нови версии, дори когато са настроени да го правят.

Изходен код от Git хранилището

Може да изтеглите изходния код на всяка версия от Git хранилището на страницата на проекта в Savannah.

За да изтеглите версията в активна разработка използвайте:

	   
  git clone git://git.sv.gnu.org/linterna-magica.git linterna-magica-master	   
	  

Версията в Git master никога не проверява за нови версии.

За да изтеглите последните промени за определена версия (в примера 0.0.9) използвайте:

	   
  git clone --branch=0.0.9 git://git.sv.nongnu.org/linterna-magica.git linterna-magica-stable-0.0.9
	   
	  

Всяка версия в branches съдържа последните поправки за разклонението. Версията на Linterna Mágica е равна на версията на последната публикувана (или предстояща такава) версия за отстраняване на грешки. Това е последната, а не първата издадена версия от разклонението.

За да изтеглите определена версия за отстраняване на грешки (в примера 0.0.9-3) използвайте:

	   
  git clone git://git.sv.gnu.org/linterna-magica.git linterna-magica-0.0.9-3
  cd linterna-magica-0.0.9-3 
  git checkout 0.0.9-3
	   
	  

Версиите в tags представляват стабилните издания.

Помощни скриптове

Скрипт:
Лични настройки за Linterna Mágica
Описание:
Съхранявайте настройките си в отделен потребителски скрипт. По този начин те ще се запазят, когато бъде инсталирана нова версия. Този скрипт работи с компилации от хранилището (Git master) и версии по-нови от 0.0.10. Прочетете документацията, за да разберете как да използвате този скрипт.
Връзки:

Следващата връзка, не е връзка към съществуваща версия. С нея се цели да се провери поддръжката за роботи и търсещи индексиращи програми на търсещи машини в Awstats на Savannah. Връзката е предназначена единствено за статистика на изтеглянията. Моля не посещавайте връзката. Би трябвало да не виждате този текст и връзката в браузъра си, освен ако не сте спрели CSS.

Несъществуваща версия Несъществуваща версия

Документация

Връзките по-долу са за документацията на последната стабилна версия. Документацията за по-стари версии е достъпна в архива с изходния код на съответната версия в областта за изтегляния на Savannah.

Снимки на екрана

Тестване на Linterna Mágica

Можете да тествате приставките на Вашия браузър и инсталацията на Linterna Mágica на страницата за тестване.

Докладване на грешки

Може да докладвате грешки на страницата на проекта в Savannah. За целта използвайте раздела „Bugs“, тъй като „Tech Support Manager“/„Support“ вече не се използва.

Пощенски списъци

Пощенските списъци са достъпни в раздела „Mailing lists“ на страницата на проекта в Savannah.

Jabber и IRC

Вече имаме две официални стаи за разговори:

Робот (lm-jabber2irc) препраща съобщенията между стаите, така, че можете да се включите във всяка една.

Дарения

Linterna Mágica е свободен софтуер, който може свободно да бъде изтеглян, споделян и подобряван. Програмата зачита софтуерната Ви свобода, като Ви позволява да гледате видео клипове в уеб пространството чрез свободен софтуер. Ако харесвате Linterna Mágica и Ви е полезна, помислете върху възможността да направите дарение. Достатъчно на брой дарения са гарант за по-бързото отстраняване на грешки и добавяне на нови възможности, тъй като ще ми позволят за известно време да работя съсредоточено върху Linterna Mágica вместо да ходя на работа.

Можете да правите дарения чрез Bitcoin, Litecoin, Flattr и PayPal. Ако имате други предложения или предпочитан начин, чрез който да направите дарение, може да пишете до <ivaylo@e-valkov.org> или пощенския списък. Ако вече сте направили дарение, благодаря!

От ThinkPenguin са правили дарения на Linterna Mágica. Благодарим!

Изрично благодарим на ThinkPenguin за това, че направиха първото значително дарение за проекта в размер на 100 €.

Новини

По-стари обявления

04 aприл 2016

От доста време тук не е имало нищо ново. За съжаление проектът ни около свободния софтуер финансиран от кампанията с тениските не видя бял свят.

Този проект в момента не се разработва. През годините, в които е бил разработван е отнел голяма част от времето ми. За съжаление не постигна част от целите си. В момента свободното ми време е съсредоточено върху друг проект – real life escape room („пъзел стая“) във Варна, България.

22 март 2014

Кампанията ни приключи. Беше успешна!

Решихме да използваме парите от тениските и свързаните с кампанията дарения за финансиране на един интересен и вълнуващ нов проект свързан със свободния софтуер.

Очаквайте новини по въпроса!

03 март 2014

 • Налична е нова версия за отстраняване на грешки 1.22.

28 февруари 2014

 • Налична е нова версия за отстраняване на грешки 1.21.
 • Стартирахме кампания с тениски. Необходими са двадесет (20) поръчки до 20ти март, за да бъде кампанията успешна и тениските да бъдат изработени и доставени. Купувайки тениска, подпомагате разработването на Linterna Mágica и споделяте за съществуването ѝ!

20 февруари 2014

 • Налична е новата стабилна версия 1.20.
 • Вече се приемат дарения чрез Litecoin и Bitcoin.

25 януари 2014

 • Налична е новата стабилна версия 1.10.
 • Налична е нова версия на помощният скрипт (в разделът Помощни скриптове) за настройките. Има проблеми със старата версия във Firefox. Използвайте новата версия. По-старата може да не работи.

10 ноември 2013

 • Налична е новата стабилна версия 1.0.
 • Променя се номерирането на версиите – основна_версия.под-версия. Стабилните версии има под-версия кратна на 10 (10, 20, 30 и т.н.) и 0. Версии за отстраняване на грешки са с под-версия, която не е кратна на 10 (1..9, 11..19, 21..29 и т.н.). Основната версия ще се увеличава при значителни промени.
 • Откакто Identi.ca използва pump.io нямаме микроблог група. Все още няма крайно решение по този въпрос, но в момента връзката сочи към личният ми профил. Междувременно може да посетите Jabber и IRC стаите ни.

01 ноември 2013

 • Вече имаме две официални стаи за разговори:

02 септември 2013

25 август 2013

 • Скоро хранилището с изходния код на проекта ще бъде преместено от SVN в Git.
 • Скоро кодът на уеб страницата ще се премести от CVS в Git.
 • Скоро уеб страницата ще се премести от linterna-magica.nongnu.org на linternamagica.org.

1 април 2013

 • Излезе версия за отстраняване на грешки 0.0.13-2.

17 февруари 2013

 • Приключи анкетата. Налични са крайните резултати.
 • Излезе версия за отстраняване на грешки 0.0.13-1.